Ton Groenewegen – Architect & Adviseur

NIEUWBOUW GEZONDHEIDSCENTRUM

Het gezondheidscentrum is gesitueerd in het buitengebied aan een lange doorgaande weg met grote boerderijen en akkerland. Om het gebouw in deze omgeving voldoende “aanwezig” te laten zijn is gekozen voor een robuuste hoofdvorm. Een vierkant gebouw, met daar het apotheekblok schuin in geplaatst, afgedekt met een ver overstekend piramidevormig dak. Als materiaal is het in de omgeving veel voorkomende rode metselwerk toegepast, waarin gele accenten en banden zijn opgenomen. Dit alles, tezamen met de opvallende entree en belettering levert een kenmerkend gebouw op.
Het interieur is ruimtelijk en tegelijk functioneel vormgegeven. De diverse ruimtes zijn gegroepeerd rondom een kern waarin de behandelkamer zit. Tussen kern en ruimtes loopt een gang. Op deze wijze vindt de patiënt ” als vanzelf” zijn weg naar receptiedesk, wachtkamer, spreekkamer.
Er is veel aandacht besteed aan de techniek in het centrum. Zo is de geluidsisolatie tussen de spreekkamers en de overige ruimten optimaal, in verband met de privacy. Ook is er een uitgebalanceerd klimaatbehandelingssysteem, dat zorgt voor ruim voldoende “frisse lucht” en in de zomer voor voldoende verkoeling. Ook de ICT is state of the art.

Project: Nieuwbouw Gezondheidscentrum

Plaats: Valthermond